Aranyszem fesztivál – 2015

A Magyar Operatőrök Iskolája, a H.S.C., NMHH és az IMAGO rendhagyó operatőr fesztivált rendez.

Nevezési határidő: 2015. október 30.
A fesztivál tervezett időpontja: 2015. november 25-27 – ig.
Nevezési lap: letöltés!

 

Az Aranyszem fesztivál az egyetlen olyan szakmai rendezvény Magyarországon, amelyet egy filmszakmai közösség, a H.S.C. hozott létre a XXI. században.

Idén is lesz Aranyszem Operatőr Fesztivál, ahol átadják majd “Az év operatőre” díjat és hagyományosan mesterkurzust tartanak fiatal filmeseknek. Idén Josef Demian világhírű operatőr vezetésével zajlik majd a 3 napos mesterkurzus „Operatőr oktatás a világban” címmel.  A mesterkurzus fő témája az oktatás lesz, hogy mit jelent és hogyan működik a filmes operatőr-képzés a 21. században. A rendezvény célja az európai és nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjének összehangolása. A XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált 2015. november 25. és 27. között rendezik meg, a Magyar Operatőrök Társasága HSC, a Magyar Filmakadémia Egyesület, az IMAGO (európai operatőrök szervezete) együttműködésében.

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek. Novák Emil a Magyar Filmakadémia elnöke a Filmhunak elmondta, hogy nem véletlen Josef Demian meghívása, hiszen régi szakmai kapcsolat köti össze őket. A nagyváradi születésű világhírű operatőr a mesterség egyik legnagyobb pedagógusa, világhírű módszerekkel, sokáig tanára volt a Sydney Filmfőiskolán, évekig vezette is azt. Mindketten tagjai az Ausztrál Operatőrök Társaságának is. Josef Demian a 70-es évek romániai filmjeiben volt a legaktívabb, számos díj és kitüntetés tulajdonosa, híres tanítványai közé tartozik például például Dion Beebe, a Chicago vagy az Egy gésa emlékiratainak az operatőre.

Megtudtuk, hogy a mesterkurzuson nem feltétel, a magyar kapcsolódású operatőrök meghívása, de Novák Emil úgy tartja, hogy amíg lehetőség van olyan vendéget hívni, akinek van rálátása a magyar filmművészetre, így a magyar operatőrök munkáira és jelentőségére, addig ez fontos szempont a választásban.

„Operatőr oktatás a világban” című mesterkurzus első napján elméleti előadásokat tartanak, illetve filmvetítéseken keresztül illusztrálják az operatőr szerepét a fimkészítésben. A kurzus második napja különösen izgalmasnak ígérkezik, műtermi forgatáson is kipróbálhatják magukat a diákok. A kurzus harmadik napján a felvett anyagokat közösen megtekintik és elemezik a Magyar Filmlaborban. A mesterkurzus új lehetőséget kíván biztosítani a Magyarországon működő összes filmképzésben résztvevőhallgató számára, hogy megismerkedhessenek más iskolák hallgatóival is és így valóban egy jövőbeli filmipar részesei lehessenek.

A mesterkurzusra, meghívást kapnak média szakos hallgatók, operatőrök, rendezők, producerek, forgatókönyvírók vehetnek részt:HSC Stábiskola, Budapest Film Academy/ELTE ,SZFE, BKF, MOME, Eger-Eszterházy Főiskola, Australian Film, Television and Radio School, Beijing Film Academy, Centro de Capacitacion Cinematografica, Mexico, Centro Sperimentale di Cinematografia, Italy, Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, ESAV Marrakech, Morocco, FAMU, Czech Republic, Film Academy Baden-Wurttemberg, Germany, Gerasimov Institute of Cinematography, Russia, La Femis, France, Lodz Film School, Poland, The London Film School, National Film and Television School, England, Tel Aviv University, Israel, The Filmacademy Vienna, Austria.

Diák kategóriában  a 60 ezer dolláros Panavision nagydíjat, idén is Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adja át. A XII. ARANYSZEM Fesztivál támogatói, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Visionteam L.O.Kft., a Sparks Kft. a Schwindl Kft., a Bock Villány, és a Magyar Filmakadémia.

Kategóriák:

 • 1. Diák
 • 2. Kísérleti /15 perc alatt/
 • 3. Híranyagok
 • 4. Mozi előzetesek
 • 5. Zenés klipek
 • 6. Reklám
 • 7. Televíziós show műsorok
 • 8. Természet
 • 9. Dokumentum
 • 10. Dramatizált dokumentum
 • 11. Kisjáték /60 perc alatti/
 • 12. Tévé
 • 13. Játék
 • 14. Nemzetközi, koprodukciós játék
 • 15. Új Tehetségek! EXTRA KATEGÓRIA

Új lehetőség mindenkinek! Bármilyen hosszúságú, műfajú, bármikor készített és bárki által készített film, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető!!!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az ARANYSZEM történetében második alkalommal idén is négy kategória győztesei pénzdíjban is részesülnek, összesen 2 millió Ft.- összegben.
A 15 kategória lehetőséget akar biztosítani minden operatőrnek, akik a szakma számtalan területén készítenek remek felvételeket.

A „zsűri” tagjai : Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró,Novák Emil HSC operatőr, Orbán János Dénes költő,író, Schubert Gusztáv filmkritikus.

„Az év operatőre” díját az az operatőr kapja, aki a benevezett filmek közül a szakmai zsűri számára a legmagasabb művészi színvonalon valósította meg munkáját, és az operatőri társaság számára azt a színvonalat képviseli, amely minden tag számára követendő. Reméljük, hogy ez a verseny remek lehetőséget biztosít a magyar filmek népszerűsítéséhez.

Budapest,2015.09.14

Novák Emil HSC

Aranyszem fesztivál, szervező bizottság elnöke