Világosító

A világosító szakirányról:

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a világosító nem más, mint egy olyan speciálisan képzett villanyszerelő, vagy technikus, aki a forgatáson használt technikát összerakja, üzemelteti és szükség esetén javítani is tudja.

A világosító elsajátítja a filmkészítés technológiáját, meghatározza a szükséges világítási eszközöket. Felméri a kameramozgatás iránti igényeket, meghatározza a kameramozgatás eszközeit. Felveszi és ellenőrzi, szükség szerint szervizelteti a kiválasztott eszközöket. Gondoskodik biztonságos helyszínre szállításukról, kiépíti az ideiglenes hálózatot, elhelyezi, rögzíti a lámpákat. A szükség szerinti kiegészítőkkel üzemelteti a világítást, a helyszínen adódó és elvégezhető javítási és karbantartási feladatokat elvégzi. A kiválasztott kameramozgató eszközöket telepíti, üzembe helyezi, működteti, szükség és lehetőség szerint karbantartja és a helyszínen javítja azokat. Elvégzi az adódó díszítési munkákat, gondoskodik az eszközök biztonságos visszaszállításáról és korrekt leadásáról.

 

Kiből lehet világosító?

A fentieket elolvasva két dolog leszűrhető: a világosító a technikát kezeli a filmforgatás helyszínén. Szóval nem árt, ha van egy minimális technikai érzéked és érdeklődésed. Ha már kiskorodban is csavarhúzóval estél neki első olvasólámpádnak, vagy kibelezted a kétkazettás magnót, magad javítottad a Matchbox-aidat, elvégezted otthon a kisebb villanyszerelési munkákat,  és az alkalmankénti fizikai munkától sem idegenkedsz, akkor valószínűleg jó helyen jársz.

A másik lényeges elem, hogy a szakmát a forgatás helyszínén kell gyakorolni. Egy forgatás amellett, hogy sokkal érdekesebb helyszíne a munkavégzésnek, mint egy szűkös iroda, folyamatos odafigyelést kíván az ott tevékenykedőktől. A forgatási napokon nem lehet arra számítani, hogy “nyolctólnégyig” letudod a feladataidat, hogy még biztosan elcsípd a fél öt felé esedékes dugót. Munkában nem lehet, alibizni, arra ott vannak az olyan napok amikor éppen nincs produkció.

 

Mit nyújtunk, ha világosítónak tanulsz nálunk?

A Stábiskolában elsősorban nem művészeket, hanem filmgyártással foglalkozó szakembereket képzünk, tehát nem illúziókat, hanem egy konkrét szakmát adunk a kezedbe. Ha a tanfolyam után az adott szakmát gyakorlod, akkor meg fogsz tudni élni. A HSC garantálja azt, hogy ha becsülettel elvégzed a világosító tanfolyamot, akkor akár egy hónap alatt visszakeresheted az árát. Olyan emberektől tanulhatod a szakmát, akik a tűz közelében vannak, így általuk közvetlen kapcsolatba kerülsz a magyar filmiparral, és egyszersmind a nálunk forgó külföldi produkciókkal.

 

Munkalehetőségek világosítóként:

Talán már hallottál róla, hogy a magyar filmgyártás nem éppen legfényesebb időszakát éli mostanában. Ez sajnos így is van, azonban emellett van egy olyan tendencia is, hogy egyre több külföldi produkció forog Magyarországon, melynek igénye van a helyi szakembergárdára. A világosítók esetében ez úgy néz ki, hogy mivel az eszközöket jóval drágább lenne idehozni, mint helyben bérelni, ezért az itthoni eszközbérlettel foglalkozó pár nagy cégre hagyatkoznak. Azokra, melyek működésébe Te is bekapcsolódsz a gyakorlati képzés keretein belül. A technikához pedig mindig kell kezelőszemélyzet, így ha a gyakorlat során bizonyítod rátermettséged és megbízhatóságod, akkor jó eséllyel így munkához is tudsz jutni.

HSC Stábiskola

H-1145 Budapest, Róna u. 174.
Fogadóóra hétfőtől - péntekig 10-14 óráig!
Mobil: +36 30 279 5132
E-mail: stabiskola@hscmot.huNyilvántartási szám: E-000791/2014/A001

Adatkezelési szabályzat

Rólunk mondták

``A legfontosabb, hogy legyen meg az alapképzés! Ami itt nálatok szerintem nagyon jól meg van szervezve!``

ANDY VAJNA SZAVAI ISKOLÁNKRÓL